Härligt väder vi har i Örebro och säkert resten av Sverige med;) dock kan jag inte njuta av värmen då jag fortfarande är sjuker… Hoppas det håller i sig, håller tummen!
Här ska ni få receptet på en dundergod köttsoppa i all sin enkelhet… Vi åt den nere i Skåne och den gick hem där också;)
Jag gillar klimp i soppan, så det brukar jag passa på att göra till denna soppa men det är valfritt, lika gott utan;)
Köttsoppa till ca 4 personer:
Ca 2 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
500-700g högrev ( skuren i bitar)
3 morötter (skalade och tärnade)
1 liten kålrot (skalad och tärnad)
1 klyfta rotselleri (skalad och tärnad)
1 palsternacka (skalad och tärnad)
1 purjolök (skivad)
Persilja
Smör
Salt
Koka upp vatten o buljong i en stor gryta.
Bryn köttbitarna i en stekpanna med en klick smör (lite kött i taget).
Lägg över köttet i grytan och skölj ur pannan med lite vatten o tillsätts i grytan.
Koka köttet ca 20-40minuter (beroende på storlek på köttet) tillsätt sedan rotfrukterna ( inte purjo o persilja). Koka ytterligare ca 20 minuter eller tills köttet är mört och rotfrukterna har mjuknat.
Tillsätt purjo o persilja och koka ca 5 minuter.
Smaka av med salt.
Klimp:
1 ägg
1 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
Vispa ihop ägg och mjölk, blanda i övriga ingredienser o rör om väl. Smeten ska bli som en kladdig bulldeg.
Koka upp 1 liter vatten + en buljongtärning och släpp ner ca 1 msk smet i taget i grytan. Låt koka tills klimpen flyter upp till ytan.
Klimpen kan släppas ner direkt i soppan men soppan kan då bli lite grumlig. Jag kokade i buljongvatten i en separat kastrull och tillsatte klimpen vid servering.
Riktigt gott!!!
Ha nu en fin dag i värmen, själv ska jag nog se lite film… Det gör man inte sånna här fina dagar bara:(
Ta hand om er