Är det någonting man ska göra när man har en massa färska blåbär hemma så är det blåbärskaka… Det är så underbart gott och ända sedan jag var liten har jag älskat denna kaka;)
Det verkar inte som att så många gör just blåbärskaka och har ni inte provat så GÖR Det;)
Nu har jag i alla fall fyllt frysen med blåbärskakor de räcker väl nån vecka i alla fall;) jag har ju redan mofflat i mig nästan en hel själv;)
Till ca 6 stycken blåbärskakor behövs:
100g smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
Vetemjöl
Uppvispat ägg
Strösocker
Smält smöret och blanda i mjölk, det ska bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt resterande mjölk.
Tillsätt salt, socker och kardemumma rör om och tillsätt mjölet tills degen släpper från kanterna. Men ha inte i för mycket mjöl så att degen blir för hård.
Låt degen jäsa i degbunken under en bakduk ca 30 minuter.
Ta upp och knåda degen och dela den i ca 6 bitar (215g vägde mina degkluttar och då blev det 6 1/2 kaka, lagom stora).
Kavla ut degen ganska så tunn men inte ”för tunn” du ska kunna lyfta upp degen på den bakplåtspappersklädda plåten utan att den går sönder;)
Kavla en degen till en rektangel och lägg upp på plåten, lägg på blåbär… Ganska så mycket… Och vik upp kanterna, så här kolla bilden;)
Här ser ni också ungefär hur mycket blåbär jag hade på och de blev superbra!!
Låt kakorna jäsa under en bakduk ca 30 minuter och pensla dem sedan med uppvispat ägg på kanterna. Strö även lite strösocker över blåbären och upp på kanterna innan de åker in i ugnen.
Låt kakorna gräddas ca 10-12 minuter på 225 grader. De ska få fin färg;)
Låt svalna på galler!
Lova, lova att göra dessa om du gillar blåbär… Använd gärna färska bär, om du ska använda frysta är det bra om du pudrar över lite potatismjöl över blåbären annars kan det lätt bli för rinnigt eftersom blåbären tinar upp. Men ta inte för mycket potatismjöl för då blir det segt;)
Vill ni inte göra så många blåbärskakor går det bra att använda resterande deg till vanliga kanelbullar eller liknande då det är vanlig hederlig vetedeg man använder till dessa kakor!!
Ha en toppenfin dag, själv ska jag på kalas snart så det är väl dags att fixa till sig;)
Kram på er
Anonym
Har sedan barnsben älskat min mormors blåbärskaka, Jag är från Umeå o vet inte om denna kaka är norrländsk eller..
Lisa