Sån underbar värmevecka det varit, hoppas det håller i sig;) idag slutade jag tidigt och har solat lite (hemma) ganska HOT på altanen får jag lov att tillägga;) det blev lite saftkok också och först ut är den underbart goda körsbärssaften, riktigt gott!!
Till saften behövs:
1 liter körsbär (600g)
3 dl vatten
3 dl strösocker
1/2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj körsbären och lägg dem i en gryta. Tillsätt vatten och låt koka ca 15 minuter.
Tryck bären med en sked mot grytkanten så att all saft pressas ur.
Sila bären i en silställning så att bara saften kommer med.. Jag använde en sil som har små hål, det funka bra!
Häll tillbaka saften i en ren gryta och koka upp tillsammans med socker tills allt socker har löst sig.
Ta av grytan från värmen och skumma av saften.
Häll upp lite saft i en kopp och rör ner natriumbensoat (konserveringsmedel).
Häll upp saften i rena varma glasflaskor och låt svalna, låt stå kallt.
Om du räknar med att dricka upp saften ganska snabbt kan du utesluta konserveringsmedel.
Denna saft blir otroligt fin… Tror vi har några körsbär som heter brunbär… De är väldigt goda till just saft i alla fall, men antar att alla blir lika bra… Så UT och plocka körsbär nu med er…
En stor kram till er, nu är det snart sovadax, man blir trött av att jobba;)
MATBLOGGEN
Så gott det ser ut! 🙂 Vi har kokat en del saft i sommar, både jordgubbssaft och rabarbersaft. Men nu hoppas jag att vi ska hinna koka lite körsbärssaft också 🙂
Trevlig helg
/ Jenny