Tänkte jag skulle bjuda er på lite goda chokladwhoopies innan jag sticker iväg till affären…
100g smör (rumsvarmt)
1dl socker
1/2dl farinsocker
1dl mjölk
2tsk citronsaft
2tsk vaniljsocker
1 ägg
3dl vetemjöl
1/2dl kakao
1/2tsk bakpulver
1/4tsk bikarbonat
1/4tsk salt
Blanda mjölken och citronsaften, ställ åt sidan och låt stå i cirka 10 minuter, den ska tjockna något. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt ägget och vispa noga. Häll i mjölken och vispa till en jämn kräm. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker. Rör ihop allt tills det blandat sig. Klicka ut smeten eller spritsa ut den på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Grädda i 175grader i 5-10 minuter beroende på hur stora kakorna är. Kakorna ska vara mjuka men inte kladdiga. Låt svalna på galler helt innan du fyller dem med krämen.
Chokladsmörkräm:
250g osaltat smör (rumsvarmt)
2dl florsocker
1-2msk mjölk
1-2tsk vaniljsocker
2 äggulor
100g vit choklad (smält)
Smält chokladen och ställ åt sidan.
Vispa smöret luftigt.
Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en vit, fluffig kräm. Tillsätt lite mjölk samtidigt som du vispar.
Vispa ner vaniljsocker och äggulorna.
Häll försiktigt ner den smälta chokladen samtidigt som du vispar och fortsätt tills krämen är jämnt. Bred ut krämen på en kaka och tryck ihop med en annan så att de blir dubbla, eller gör som jag och halvera kakorna och sedan lägga i krämen. Annars hade mina blivit så stora.. Gör det som passar bäst!!!
Jag doppade kanterna på kakorna i strössel för att göra dem extra fina;)
Lisas Vinterland
Men gott 🙂 tävla om en biljett till IKEAS julbord på min julblogg!
SusanneSj
Mmmm, de är goda. Vad fint det var med det turkosa tillsammans med choklad.
Trevlig helg!
Kram