Idag blev det en tidig dag på jobbet men det betyder ju också att jag fick gå hem tidigt:) har även hunnit med en promenix och sen bakat fransk nougat, oj så gott det blev. Detta godis är ju perfekt nu till jul också, om man vill ge bort något gott till någon man tycker om.
Receptet har jag hittat hos kryddburken, Tack, jag verkligen älskar fransk nougat och det var väldigt enkelt att göra. Jag kommer definitivt göra sånna här till jul!!
Detta behöver du :
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt
2 äggvitor
1½ dl nötter, jag hade cashewnötter.
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna jag tog bort saltet från nötterna med en handduk. Hacka nötterna grovt. Om du har nötter med ”skal” ska det bort!
Lägg alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt koka upp UTAN ATT RÖRA OM tills termometern visar 130 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum i en bunke.
Tag av kastrullen med sockerlagen från plattan i 1 minut och sätt sedan tillbaka kastrullen och värm upp tills termometern visar 135 grader.
Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle över äggviteskummet och vispa samtidigt kraftigt. När att är i vispat ska du blanda i nötterna.
Lägg ett bakplåtspapper på en plan yta och smörj in det med olja. Häll ut smeten och platta till med oljade händer. Lägg över plastfolié och kavla ut till önskad tjocklek. Låt svalna i remstemperatur och skär sedan i bitar.
Min ”deg” flöt ut lite så jag vek den några gånger. Nästa gång ska jag försöka få dem något hårdare. Det blir säkert lite olika varje gång:) men såå sjukt goda, sega, söta. Mums!
Vänd dem eventuellt i en blandning av 50/50 Maizena och florsocker.
Här ska vi tillbringa 2 veckor i vinter, ska bli riktigt skönt!!!
Ha en bra fredagkväll, kram