Man lär sig mycket nytt genom att umgås med vänner från andra länder. Kokt kronärtskocka som snacks känns ganska nytt för mig även om jag ätit det en gång tidigare. Första gången jag åt det var jag runt 10 år, det var hemma hos en rysk kompis så jag vet faktiskt inte hur vanligt det är i Sverige. Gott är det i alla fall så prova du också!
Vi köpte färska kronärtskockor som var gröna med lite lila inslag. De ska inte vara gamla och bruna för då är de inte så goda.
Till 4 personer behövs:
4 ganska små kronärtskockor
Vatten
Salt
Dipp:
2 tsk fransk senap
3 msk röd eller vitvinäger
2 dl olivolja
2 dl rapsolja
Gör så här:
Koka kronärtskockorna i saltat vatten. Vattnet ska täcka helt.
Koka ca 1 timma (om de är små) tills kronärtskockorna är mjuka på stammen och bladen lossnar lätt. Bättre de kokar lite för länge än för kort.
Gör dippen:
Lägg senapen i en bunke och tillsätt vinäger, salt och peppar.
Blanda väl.
Blanda ner olivolja och rapsolja och blanda väl.
Det blir väldigt mycket dipp så det kan nog gott och väl halveras om ni inte vill ha väldigt mycket!!
Hur äter man då denna krabat?!?
Jo på detta vis!
Ta bort bladen ett och ett och vänd på dem som en uppochner vänd sked.
Doppa bladet lite i dippen.
Sätt in bladet i munnen och dra bort ”köttet” med tänderna.
I början är det inte så mycket ”kött” på bladen, ju närmare mitten du kommer ju mer ”kött” är det.
När du plockat alla bladen kommer du in till hjärtat. Sånna man ofta köper på burk. Detta är riktigt gott.
Tänk bara på att gröpa ur alla taggar som du ser i mitten. Det ska liksom bli som en skål kvar.
Så nu är det bara att äta och njuta.
Kram till er
Jozzan
HIhi en hel vetenskap att äta det där 😀
Tur jag läste det här innan jag provsmakar annars hade jag nog ätit hela alltet. 😀