Känns som att allt bara går runt runt…dagarna försvinner och snart är det vår. Idag snöade det igen och jag tycker det är supermysigt med snö, speciellt när man kan få sånna här fina snödagar med massa sol!!
Snart är det väl också dags för semmeldagen, här hemma har vi redan tjuvstartat och då tänkte jag passa på att påminna er om de godaste semlorna EVER!
Till ca 16 st behövs:
50 gram jäst (söta degar)
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca. 1 liter manitoba cream ( eller vetemjöl)
Smält smöret i en kastrull tillsätt mjölk och kardemumma. Smula jästen i en bunke o tillsätt den fingervarma mjölkblandningen. Rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen minst 10 min ( gärna med maskin). Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på Bakbord o dela degen i ca 16 bitar o forma degen mellan kupade händer så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 15 min. Grädda i 220 grader ca 10-12 min. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.
Fyllning:
Blanda gärna riven mandelmassan med lite grädde (ovispad) o lite urgröpt bröd från semlan!!!
Lägg fyllningen i semlan o toppa med grädde!!
Riktigt gott!!
Själva bullarna till semlan går utmärkt att frysa och bara fylla när det är dags för en härlig semla!
Nu återstår ett riktigt varmt bad och en mjuk säng.
Kram