Första gången jag åt sånna här sesamkakor tänkte jag att det där kan väl inte vara gott…Sen var jag fast i dem. De är så goda och dessa smakar precis som risentas sesamkakor om inte ännu godare.
Sånna här kakor är perfekt när man känner att man behöver lite extra energi, gott och sött.
Du behöver:
2 dl hela skalade sesamfrön
1 dl kokos (kan ersättas med ytterligare 1 dl sesamfrön om så önskas)
4 msk honung
2 2/3 msk socker
Gör så här:
Lägg i socker och honung i en stekpanna. Låt smälta ihop och blanda i sesamfrön och kokos.
Rör om och bryn tills fröna fått fin gyllenbrun färg, se upp så att de inte bränns.
När de fått fin färg lägger du upp allt på ett bakplåtspapper och lägger ytterligare ett bakplåtspapper över. Kavla sedan ut sesamblandningen så att den blir lagom tjock, mina blev ca 3 mm tjocka.
Låt svalna och dela sedan i bitar.
Ställ in i kylen 1 timma och lägg ner dem i en burk.
Hoppas ni får en riktigt fin kväll!
Kram
Millas Hälsoblogg
Tack för receptet, köper ibland sesamkex de är så goda.
victoriasprovkök
Ja så gott!
Kram
Anonym
hej! pfff! man är ju inte intresserad av att andra köper sesamkor ibland eller hur? snälla, vad man vill veta är hur dom blev!! det finns hundratals såna recept men ingen talar om hur dessa recept är, bara stackars mnännsiskor som provar och blir besvikna.för det är faktiskt så att många gånger så sockrar sig sockret när man rör i det och då blir inte kakorna hårda utan smuliga och helt förstörda eller kladdiga som aldrig vill torka,såna recept är ju inte ens värda att lägga upp, man lurar ju folk….men jag ska ge dig en chans och prova ditt recept, blir det fel så lär du få höra från mig igen.,,tills dess tack så länge
victoriasprovkök
Tack för din kommentar… Jag har ju inte tvingat någon att testa direkt och allas blir ju olika. Mina blev i alla fall supergoda och bra!!! Inte lika stenhårda som de man köper I affären men de är färska och har inte legat i en hylla 12 månader.
Hoppas du blir nöjd!
Cici
Öhm…anonym, vilken underlig kommentar? varför tänker du inte bara sånna där saker istället? Hon har ju lagt upp bild OCH skrivt att de blev goda, vad mer ska hon skriva?? Näe…underlig kommentar bara, tycker jag. Underlig och onödig.
Jag själv måste bara testa det här så snart jag kan, jag älskar sesamkakor och det lät inte svårt att göra dem dem heller 😀 Tack för receptet!
victoriasprovkök
Tack för din kommentar:) ja som sagt mina blev goda iaf:):)
Ha en fin kväll!!
Kram
Patrik
Haha!! Vad rolig hon(anonym) är! Om man googlar på sesamkakor recept så kan man läsa hennes arga inlägg på flera ställen gällande just det som hon skrev här. Hon är sååå frustrerad. Om man inte kan exprimentera med ett recept fram tills man lyckas med en sesamkaka så är det nog bäst att hålla sig till risentas färdiga 🙂
victoriasprovkök
Tack Patrik!
Ja allas blir ju olika och man måste ju våga prova, sen får man ju själv avgöra om man vill göra egna eller köpa:)
Ha en fin dag kul att höra att hon/han skriver samma på flera ställen;);)
Kram
loice
Oj är nog första gången jag ser sesamkaksfobi *LOL*
Ska röra ihop en sats imorgon efter ditt recept , kom på idag när jag var ute med lillkillen att göra egna istället för att köpa till våra utflykter 🙂
victoriasprovkök
Mmm ja det är så gott:)
Kram
Jonna
Jag har nu gjort dem två ggr. Supergoda och lättgjorda. Inbillar mig att de är nyttiga när jag mumsar. 🙂 Mvh Jonna
victoriasprovkök
Kul att du testat och att de blev bra:)
Ja visst är de sååå goda och lite nyttiga kanske de är;)
Kram
Minna, 365 recept
Om man har problemet att det "sockrar" sig som anonym skriver tror jag det beror på att man inte låtit sockret smälta helt. Det brukar vara problemet inom bakning om det blir så – nu ska jag prova ditt recept! 😀
victoriasprovkök
Tack för tipset, kul att du ska testa dem.
Kram kram
Namijaj
Verkar jättegott! Tänker definitivt testa tillsammans med min bror! 😀
victoriasprovkök
Ja det tycker jag du ska göra..
Kram
Anonym
Jag experimenterade lite och tillsatte torkade tranbär och hasselnötter och garnerade hela historien med smält choklad. Det fungerade jättebra så jag kan bara rekommendera båda receptet och att experimentera med det.
victoriasprovkök
Kul att du gilla det och tack för tipset!
Kram
Anonym
kanon goda wow
victoriasprovkök
Kul att du gilla dem;)
Kram kram
Anonym
Hejsan! Ska man ha flytande honung?
victoriasprovkök
Hej!! Jag brukar köra vanlig fast honung men det kanske funkar bra med flytande också;) kram
Ann-Louise
Hej. Gjorde dessa idag och dom blev kanon! Godare än Risentas som är lite för söta i smaken. Tack!
Anonym
Tack så mycket för receptet ��
Det blev supergott ��
Mina blev hårda, det har nog att göra med hur länge man steker det på plåten. ��
Tack
Linda
Tackar för tipset, provade idag och de blev jättebra. Jag förstår verkligen inte hur du lyckades skära dina så rakt och fint. Mina sprack när jag skar.
Louise
Men mums! Ska provas! 😀
victoriasprovkök
Det tycker jag du ska, så gott!
Wega
Är det någon soom har testat bara med honung och inte socker? Undrar om det fungerar. Ska testa det. Tänkte att honung är bättre socker 🙂
Marie
Spännande med honung! Blev det bra?
victoriasprovkök
Åh berätta gärna hur de blev:) kram
mammatilllowa
Men guuuud så gott! Ligger faktiskt på soffan i trycker i mig köpta sesamkakor… Så ikväll ska jag testa ditt recept 🙂
Anonym
Nu har jag precis stoppat undan de nybakade kakorna i skafferiet. Själva kakorna ska bli julklapp men jag åt upp varenda smula och en och annan kantbit. De blev superba! Dock borde jag ha skurit kakorna innan smeten svalnade för den svalnade direkt och blev riktigt hård så den sprack lite när jag skulle skära rutor. Så de blev inte jämna och fina kakor som på bilden men nu vet jag det till nästa gång. Nästa gång ska jag prova att använda pepparkaksform och stansa ut hjärtan.
Mina kakor blev lika hårda som de man köper. Tror att det var för att jag tillagade allt länge och sakta på medelvärme. Eftersom de blev hårda direkt la jag inte heller in dem i kylen. Jag tror dessutom att de hade förlorat knaprighet då.
Jag vågar nog rekommendera att göra som jag men de blir säkert bra om man är lite hastigare i tillagningen och lägger dem i kylen också.Tack så mycket för ett bra recept! <3
Frida
Ska göra det här till en kompis i födelsedagspresent som älskar dom färdigköpta sesamkakorna. Tack för receptet har alltid undrat hur man gör egna sesamkakor nu vet jag.
Agnes Wirf
Nu har jag precis provat det här receptet och jag måste säga att det blev jättebra!!
Linn Persson
Supergoda. Jag la till lite salt också. Dem blev helt perfekta. Tack för receptet! 🙂 Jag köper jämt risenta. Jag kommer spara massa pengar! 🙂
Linn Persson
Supergoda. Jag la till lite salt också. Dem blev helt perfekta. Tack för receptet! 🙂 Jag köper jämt risenta. Jag kommer spara massa pengar! 🙂
Anonym
supergoda!! tack så mycket för receptet!
mvh Sandra