Förra veckan köpte jag och F årets första semla men som vanligt blev vi inte helt nöjda så det var bara att göra egna för då VET jag att de är perfekta;) det här receptet har jag gjort massvis med gånger och blir alltid lika nöjd.
Till ca 16 st behövs:
50 gram jäst (söta degar)
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca. 1 liter manitoba cream ( eller vetemjöl)
Smält smöret i en kastrull tillsätt mjölk och kardemumma. Smula jästen i en bunke o tillsätt den fingervarma mjölkblandningen (viktigt att det inte är mer än fingervarmt 37 grader annars dör jästen). Rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen minst 10-15 min ( gärna med maskin). Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på Bakbord o dela degen i ca 16 bitar o forma degen mellan kupade händer så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 20-30 min. Grädda i 220 grader ca 10-12 min. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.
50 gram jäst (söta degar)
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca. 1 liter manitoba cream ( eller vetemjöl)
Smält smöret i en kastrull tillsätt mjölk och kardemumma. Smula jästen i en bunke o tillsätt den fingervarma mjölkblandningen (viktigt att det inte är mer än fingervarmt 37 grader annars dör jästen). Rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen minst 10-15 min ( gärna med maskin). Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på Bakbord o dela degen i ca 16 bitar o forma degen mellan kupade händer så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 20-30 min. Grädda i 220 grader ca 10-12 min. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.
Tips: jag väger degkluttarna för att få lika stora semlor. Mina degkluttar vägde ca 60 g styck.
Fyllning:
Mandelmassa (grovt riven)
Vispgrädde (ovispad)
Lite urgröpt bröd från semmelbullen
Topping:
Vispad grädde
Florsocker
Gör så här:
Blanda mandelmassan med lite grädde ( ovsipad) och lite urgröpt bröd från semmelbullen.
Rör tills det blandats väl, klutta ner röran i bullen (i hålet där du tog lite bröd) och toppa med vispad grädde. Sätt på locket och pudra med florsocker.
Dessa semlor har jag gjort massvis med gånger och de är så goda.
Mmmm, ät och njut. Vill du inte äta alla semlor på en gång så frys in dem medan de är lite ljumna då blir de nästan som nybakade när du tar fram dem;)
Sofie Johansson
Mamma bakar goda semelbullar. Jag köper semlor. Brukar inte bli så många per säsong. Men hemmabakat är alltid godast!
victoriasprovkök
Ja hembakat är ju så gott!! Kram på dig:)