Gokväll!!
Hoppas allt står bra till med dig.
Lördag idag vilket är underbart, har njutit idag av promenader, träning och god mat.
I fredags var det min tur att ta med fika till jobbet och det blev smarriga Blåbärsbullar, mums, nybakade var de också du jag var uppe med tuppen och bakade;)
Här kommer receptet.
Till ca 36 bullar behövs:
5 dl mjölk
50g jäst
150g smör
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
Ca 900 g vetemjöl (ca 1 1/2 liter)
1 tsk salt
Fyllning:
50g smör (rumsvarmt)
2 msk socker
2 dl blåbärssylt
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret och blanda ner mjölken, blandningen ska vara 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet, lite i taget, degen ska lossna från bunkens kanter men ha inte i för mycket mjöl, rör ihop till en smidig deg.
Knåda i ca 10 minuter med en degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Undertiden som degen jäser gör du fyllningen. Jag brukar koka egen sylt, både enkelt och gott. Låt smöret stå i rumsvärme så det blir mjukt. Blanda det med socker.
Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 45X45 cm. Bred smöret på fyrkanten.
Skär degen i 36 rutor. Lägg en tesked blåbärssylt i mitten av varje ruta.
Nyp ihop hörnen på varje ruta så att det blir som ett litet knyte och lägg knytena i bullformar på en plåt.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Jäs bullarna till dubbel storlek ca 60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter.
Njut!!.
Godnatt<3
Njut!!.
Godnatt<3