Godmorgon!
Vilken härlig start på morgonen, sol ute:):)
Uppe tidigt idag så jag ska nog hinna med en del innan jobbet, tänkte mig en springrunda för när jag kommer hem från jobbet bär det av till affären för lite shopping sen mys för hela slanten.
För några dagar sen testade jag ett nytt recept på kanelbullar, riktigt goda och fluffiga blev de. Testa:)
Vetedeg:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör
Fyllning:
150 gram smör
1 ½ msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 dl strösocker
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) vispa ner mjölken i jästen och låt jästen smälta helt. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen (gärna med maskin) tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret tagits upp av degen, tillsätt ev lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa i bunken under bakduk i cirka 40 minuter.
Baka ut bullarna, denna gång gjorde jag lite annorlunda bullar mot vad jag brukar, superenkla och jättefina:)
Kavla ut hela degen till en stor rektangel, bred på fyllningen och vik ihop den 3 gånger på längden .
Dela degen i remsorna 4-5 cm, gör två snitt i varje del så du får 3 remsor att höra en vanlig fläta med.
Fläta och och sätt ihop flätans båda ändar i botten på bullen.
Lät bullarna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt ca 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter på 200-225 grader.
Njut med ett glas kall mjölk, underbart!