Då var det lördag, underbart, härligt och helt fantastiskt:) solen skiner men jag tror dock inte att det är så varmt ute… Vad som händer idag vet jag inte riktigt men lite träning ska jag i alla fall trycka in. Förra helgen köpte jag en sån sjukt god krämkaka på ett konditori i odensbacken, jag var ju givetvis tvungen att testa göra en egen liknande och visst lyckades jag bra. Den här krämkakan blev också sjukt god med en lite fluffigare vaniljkräm inuti, yummie.
Till 4 krämkakor behövs:
Vetebröd:
50 g jäst
5 dl standard mjölk
150g smör
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor (krossade)
1/2 tsk salt
Ca 1,4 liter vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan.
Tillsätt socker, salt och stött kardemumma. Rör ner mjölet, lite i taget, degen ska släppa från bunken men får i te bli för kompakt. Arbeta degen 10 min med maskin så den blir luftig och fin.
Låt degen jäsa ca 30 -40 min under bakduk.
Låt degen jäsa ca 30 -40 min under bakduk.
Dela degen i 4 lika stora delar, väg hela degen och dela på 4 så får du lika stora kakor.
Vill du inte göra så många krämkakor så gör bullar eller längder på halva satsen vetebröd, halvera då satsen vaniljkräm, funkar utmärkt:)
Gör varje degklump till en rund boll och kavla ut till runda fina kakor (ca 20cm).
Tryck lite med fingrarna där vaniljkrämen ska ligga ovanpå kakan och spritsa ut lite av vaniljkrämen (recept nedan) . Vaniljkrämen du spritsar ovanpå kakan ska vara den rena vaniljkrämen, den vaniljkrämen du lägger i kakan ska vara vaniljkrämen blandat med vispad grädde..
Låt kakorna jäsa ca 1 timma under bakduk.
Sätt in kakorna ca 15 minuter på 200 grader, de ska gå en fin gyllene färg.
Låt kakorna kallna, skär dem på mitten och bre på vaniljkrämen (som är blandad med vispad grädde), krämen är riktigt fluffig och god.
Strö över florsocker och servera.
Vill du frysa in kakorna så gör det men lägg i fyllningen när du tar fram dem från frysen:)
Recept vaniljkräm:
5 dl mjölk
40 g socker
2krm vaniljpulver
Blanda mjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull och koka upp.
I en skål blandar du:
6 äggulor
50 g socker
40 g maizena
Vispa äggula, socker och maizena fluffigt.
Häll äggfluffet i den heta mjölken, rör om tills du får en jämn och slät kräm, ställ tillbaka på plattan och låt koka upp under omrörning, låt bubbla några sekunder tills krämen tjocknat.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad under omrörning, ställ sedan in krämen i kylen övertäckt med plastfolie tills den kallnat helt.
Vaniljkrämen du lägger i kakan:
Blanda vaniljkrämen, recept ovan, med 3 dl hårt vispad grädde. Rör om ordentligt så det inte blir några klumpar.
Ha en strålande dag och testa dessa goda kakor:)
Kram<3
Millas Hälsoblogg
åh vad gott måste testa någon dag:)
LENA
Hej!
Jag har hittat ditt recept på krämkaka så nu kommer en, antagligen mycket dum fråga,
är det hälften av vaniljkrämen du spritsar på kakan du gräddar och andra hälften du blandar med grädden och lägger mellan de färdiggräddade bottnarna?
Den ser ju otroligt god ut. Jag tänkte bjuda på den när jag fyller år.
victoriasprovkök
Det var ingen dum fråga, det hade jag ju inte skrivit dit. Kommer inte riktigt ihåg men spritsa ut på kakorna och sen kan du nästan prova dig fram hur mycket vaniljkräm du vill ha i grädden. Den ska ju vara fluffig men smaka vanilj. Kanske ungefär hälften skulle funka bra:) måste göra dem igen, de är sååå goda!!