Godmorgon!
Hur underbart är det inte med lite extra lediga dagar, hoppas ni hade en fin nationaldag igår. Det hade jag, vi fick besök från Stockholm och dagen till ära blev det en riktigt god grill, mmm.
Idag har jag ännu bara hunnit äta frukost men det är ju inte så bara när vi hade en härlig mysfrukost med massa gott:)
Bland annat blev det den här goda grova limpan tillsammans med smör, ost och oxbottensalami. Mums!
Jag gjorde 3 limpor som jag skivade upp och lade in i frysen, perfekt att plocka fram när man behöver lite gott bröd. Jag skar med en kniv på bröden innan andra jäsningen för att få ett fint mönster.
Till 3 limpor behövs:
4 dl rågkross eller vetekross (jag blandade de båda)
4 dl hett vatten
6 dl kallt vatten
50 gram jäst
4 msk olja
2 msk mörk sirap
2 msk blandade brödkryddor (kan uteslutas)
4 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
8 dl fint rågmjöl
10-12 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Koka upp rågkrossen/vetekrossen med 4dl vatten och häll blandningen i en degbunke. Rör ner det kalla vattnet och oljan, låt allt stå tills det svalnat och blivit fingervarmt. Rör ut jästen i bunken och blanda sedan i sirap, brödkryddor, salt, linfrö och solroskärnor. Rör i rågmjölet, bakpulvret och sist vetemjölet. Knåda den ordentligt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Knåda degen rätt länge på mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg ner den i en brödform. Detta recept ger 3 limpor. Smöra bakformarna och strö i linfrön så lossnar det lättare. Jäs limporna under bakduk i ca 30-40 minuter och pensla sedan med lite vatten. Grädda bröden i ugnen, 225 grader i ca 30 minuter (96 grader då tog jag ut mitt bröd). Låt svalna och ta ut brödet ur formen.
Formarna jag använder är köpta på Ikea, ha gärna 3 lika stora formar och väg degen och dela på 3 för att få de exakt lika stora då bröd. Annars blir inte brödet klart samtidigt.
Riktigt mumsigt, passar även bra att rosta brödet i brödrost om så önskas.
Nu bär det av till Gustavssvik för en simtur, ska bli skönt!
Ha en härlig dag<3