Välkommen tisdag!
Lite sovmorgon idag och då vill jag passa på att ge er mitt bästa recept på blåbärsbullar. Underbart goda. Jag gör alltid egen blåbärssylt och det kanske passar bra om du har några ligger i frysen. Ät inte för många bara, jag har hört att man kan få ont i magen;)
Till sånna här bullar behövs:
100g smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
Vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret och blanda i mjölk, det ska bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt resterande mjölk.
Tillsätt salt, socker och kardemumma rör om och tillsätt mjölet tills degen släpper från kanterna.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och kavla ut till en stor rektangel.
Blanda smör socker och vaniljsocker till fyllningen och bre på hela rektangeln, bre sedan på
blåbärssylt på bara ena halvan andra halvan viks sedan över så degen blir dubbel.
Skär i ca 4 cm breda bitar, skär sedan så du får tre ”snören” inte helt igenom, så du kan fläta, fäst ihop flätan så du får en rund bulle.
Fyllning:
200g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Blåbärssylt
Låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
In i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Njut! Nu här det dags att masa sig upp ur soffan, vissa dagar vill man gärna sitta kvar, idag är en sån dag.
Kram på dig<3