Gokväll fina du:)
Snön öser er utanför fönstret och det är riktigt mysigt att sitta inne i värmen då. Igår bakade jag ett himmelskt gott bröd som ni bara måste baka om ni vill föra ett gott bröd på vetemjöl. Riktigt luftigt och gott blir det. Testa.
Jag gjorde 2 sorters bröd igår, det till höger är det som är recept på, det andra kommer en annan dag:
Till ca 20 bröd på 100 g behövs:
40g jäst
5 dl mjölk (fingervarm)
4 msk strösocker
4 tsk salt
3 dl rapsolja
2 ägg
1 äggvita
Vetemjöl tills du fått en smidig deg som inte kladdar (ta inte i för mycket bara)
Pensling:
1 äggula blandat med några msk varmt vatten.
Gör så här:
Blanda jästen med lite av mjölken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resterande mjölk, socker, salt, olja, ägg och äggvita
Blanda ner mjölet, lite i taget och kör gärna med en maskin ca 7-10 minuter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30-40 minuter.
Ta ut lika stora degbitar mina vägde ca 95-100g styck. Rulla till en boll och kavla ut tills du får en oval. Rulla sedan ihop ovalen. Lägg alla bröd på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Pensla bröden med äggulevispen.
Sätt in bröden i ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna cs 14 minuter.
Låt svalna, dela på mitten och servera med smör och ost. Mumma så gott det är.
Kram <3