Jisses vilket snökaos det blev här i Örebro idag. Höll nästan inte på att ta mig hem från Marieberg sjukt moddigt och halt på vägarna. Väl hemma är det bra mysigt vid brasan och det tar emot att gå ut med soporna. Men jag ska väl rycka upp mig och fixa lite snart.
Till frukost i morse blev det en riktigt god limpa. Perfekt med bröd som jäser i kylen över natten om man vill ha nybakat till frukost.
Till en limpa behövs:
25g jäst
3 dl kallt vatten
1/2 tsk salt
1 msk agavesirap eller annan sirap
1 dl hirsflingor
1 dl krossade linfrön
5 dl vetemjöl
Fröer att toppa brödet med
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ner vattnet. Rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, hirsflingor och krossade linfrön. Tillsätt mjölet och kör i maskin tills allt blandats. Degen blir lite kletig.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och klicka i degen.
Täck med en bakduk och sätt in i kylen över natten.
Ta fram brödet på morgonen toppa med valfria frön. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in brödet ca 25 minuter.
Servera brödet ljummet med smör och ost. Underbart gott och så enkelt.
Nu ska jag väl ta mig ut med soporna, har inga fler bortförklaringar.
Kram
HelenaN
Halkade in på din sida av en slump o blev kvar här en stund. Fina recept o härliga bilder bjuder du på.
Tack för inspiration 🙂
//Helena – http://www.helenas-web.nu
Jennie Albinsson
Kan man ta rågflingor istället för hirsflingorna? 🙂
victoriasprovkök
Funkar utmärkt tror jag?