Godmorgon, vad passar bättre den här morgonen än just ett recept på fantastiska frukostfrallor. Eller ja du kan ju äta dem vilken tid du vill på dagen och de är precis lika goda då. Enkla är de också och de innehåller bara ett fåtal ingredienser som du antagligen redan har hemma.
Du behöver:
50g jäst
5 dl vatten
1 dl rapsolja eller matolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rågsiktsmjöl
Ca 8 dl vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Havregryn
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet, vill du att degen ska jäsa på ca 30 minuter värmer du vattnet till fingervarmt 37 grader. Önskar du långsammare jäsning tillsätter du kallt vatten. Rör om så jästen smälter. Tillsätt olja, salt och socker. Rör om.
Tillsätt rågsiktsmjöl och tillsätt sedan vetemjöl. Lite i taget tills du fått en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Låt jäsa övertäckt. Tid beroende på värmen på vattnet. Baka ut till runda bullar, lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min eller tills de jäst upp och blivit större.
Pensla försiktigt med uppvispat ätt och strö över havregryn.
Sätt in i ugnen ca 12-18 minuter på 220 grader. Tiden är beroende på ugn och storlek så håll alltid koll på bröden. De ska få en fin och gyllene yta och kännas lite ihåliga när du knackar på dem.
Låt svalna och servera med smör och ost. Mmm.
Ha en fin dag <3