Vad är det för en dag idag? Jo det är ju semlans dag idag. Det måste såklart firas, allt som kan firas ska firas. Igår gjorde jag en grymt god och lite nyttigare semla. Det får nog bli en till sån idag för den var verkligen toppen. Testa! Snart dax för jobb men innan det ska ni såklart få receptet.
Du behöver:
50g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma (mal själv)
En nypa salt
125 g smör
1/2-1 dl honung
Ca 500g dinkelmjöl
Ca 250 g fullkornsdinkel
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt.
Tillsätt sedan kardemumma, salt, honung och mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta ut lika stora degbitar och rulla till släta runda bullar.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Sätt in bullarna i ugnen ca 6-10 minuter beroende på storlek och ugn på 220-225 grader.
Hälsosam mandelmassa:
1 dl mandelmjöl
5-6 färska urkärnade dadlar (jag köper dem i en liten papplåda, perfekta att mixa)
1 msk kokosmjölk (garant)
Gör så här:
Mixa alla ingredienserna till mandelmassan.
Kokosgrädde:
Vispa kokosmjölk (garant) eller kokosgrädde.
Jag brukar vispa denna kokosmjölk från garant (Willys) den är krämig och blir bra som grädde till semlan.
Ha en fin dag och gör som jag njut av en semla. Kram