Godmorgon, på ena sidan om huset hänger regnmolnen tunga och på andra sidan skiner solen. Jag tänker våga vägra att hösten snart är här så shortsen åker på idag så kommer värmen och solen.
Som ni redan vet älskar jag nybakat bröd, igår blev det en sats äppelfyrkanter, så gott så.
Du behöver:
5 dl vatten, 37grader
1 dl rapsolja
3 dl rivna äpplen
50 g jäst
1/2 dl ljus sirap
3 dl havregryn
2 dl fullkornsdinkel
1 tsk salt
Resterande mängd vetemjöl special
Topping:
1 msk sirap
1 msk vatten
Blanda ihop i ett glas
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen smält. Tillsätt olja, sirap, salt, rivna äpplen, havregryn, och fullkornsdinkel. Rör om.
Tillsätt sedan vetemjöl och kör i maskin ca 10 minuter. Mängden mjöl varierar men degen ska lossna från bunken. Ta inte i för mycket mjöl bara.
Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter.
Kavla ut degen och skär i fyrkanter.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö på lite flingsalt på toppen.
Sätt in i ugnen ca 12 minuter på 225 grader.
Låt svalna och njut av nybakat.
Ha nu en underbar dag så ses vi, nu blir det jobbilijobb. Kram <3