Godmorgon, vilka dagar augusti bjuder på. Vi prickade in sommaren väldigt bra i år. När det var kallt här hemma i Sverige så var vi i södra Europa med otrolig hetta och när vi kom hem blev vädret varmt, soligt och fint här i Sverige. Idag blir det jobb, inomhus tyvärr, men lite senare ska vi ta en runda på Vättern med båten.
Vill tipsa och fantastiskt goda övernattenjästa baguetter, perfekta om man vill ha nygräddat bröd till frukosten och vill göra det lite smidigt för sig.
Det kräver inte så stora arbetsinsatser och blir sådär härligt segt och gott.
Du behöver:
6 ärtstora bitar färsk jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
1 riven morot
1/2 dl hela linfrön
2 dl chapatimjöl eller annat fullkornsmjöl
Resterande mängd vetemjöl
Gör så här:
Rör ihop jäst och vatten.
Blanda ner salt, riven morot, linfrö och chapatimjöl. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen mjölar du bakbordet väl. Sätt ugnen på 250 grader. Häller ut degen som är rätt kladdig efter att den stått och jäst över natten. Degen ska inte knådas utan vikas ihop lätt. Dela degen i 2 delar och tvinna till baguetter. Doppa kanterna i mjöl om det behövs.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och vänta tills ugnen är varm. Pensla på med lite vatten och strö över lite linfrö.
När ugnen är varm så släng in ca 1 dl vatten på en varm plåt inne i ugnen, var försiktig för det ångar väldigt så var snabb ifrån ugnen.
Sätt in baguetterna i ugnen ca 12-15 minuter. Baguetterna ska få en fin färg och låta ihåliga när du knackar på dem.
Låt svalna och servera med smör och ost.
Hoppas ni får en fin dag, här strålar solen och det ser ut att bli en riktigt härlig dag.
Kram <3