Oj vad jag jobbat den här veckan, känns som att jag bott på jobbet vissa dagar då det varit fullt upp och på det lite möten. Äntligen helg och det ska bli riktigt kalasväder, tjohoo. I morse tog jag mig i kragen och bakade baguetter, det är riktigt enkelt och så gott, perfekt bröd om du vill att det ska gå snabbt.
Jag har tipsat om det tidigare men slår ytterligare ett slag för det.
Ibland dubblar jag receptet och gör 2 stora baguetter.
Till 2 mellanbaguetter behövs:
3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet (37grader) vatten
1 1/2 tsk salt
Ca 6-7 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Lös upp jästen i vattnen, tillsätt salt, rör om. Tillsätt sedan mjöl (använd bara den sista dl mjöl om det behövs) och knåda till en smidig men ändå lös deg.
Lägg degen i en bunke som du täcker över ordentligt med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord.
Vik degen på mitten se till att alla ytor är mjölade.
Dra ut degen till en rektangel (knåda inte degen) dela degen i 2 delar (mjöla snittytan).
Vrid baguetterna lite lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa medan ugnen blir varm.
Innan du sätter in baguetterna i ugnen så spraya med lite vatten i ugnen eller lägg in lite vatten på en plåt i botten på ugnen, detta för att brödet ska få en bra skorpa. Se upp för det puffar till bär man slänger in vatten i en varm ugn, var snabb åt sidan.
Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 13-14 minuter, innertemperatur 92-94 grader.
Låt svalna på ett galler utan bakduk.
Så gott med lite smör och ost på.
Godnatt<3