Vissa dagar när man har lite ont om tid på morgonen och inte hinner vänta på att brödet ska jäsa 2 gånger passar nattjästa bröd perfekt, det blir dessutom riktigt gott. Här har ni ett enkelt och mycket gott havrebröd med linfrö, så sätt fart.
Till 16 bröd behövs:
2 1/2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vatten
12 g torrjäst
3 msk olivolja eller rapsolja
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
3 dl havregryn
1/2 dl hela linfrön
2 dl chapatimjöl eller annat fullkornsmjöl
Resterande mängd vetemjöl (gärna special) ca 8 dl
Gör så här:
Blanda havregryn, chapatimjöl, linfrö och torrjäst i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och det kalla vattnet. Tillsätt sedan olja, honung, salt och vetemjöl. Knåda degen ca 5-10 minuter med maskin. Tillsätt mjöl tills degen släpper från bunkens kanter och inte kladdar men ta inte i för mycket mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter i rumstemperatur. Täck sedan degen med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader.
Baka ut degen till 16 bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jag skar några snitt i mina bröd för att få de lite extra fina. Det behövs en riktigt vass kniv för att snitta bröd.
Låt bröden jäsa 30 minuter och sätt sedan in dem i mitt i ugnen ca 10-12 minuter.
Njut av nybakat <3