Godmorgon, sovmorgon idag, rackarns så skönt får jag nog säga. Nog för att jag är uppe tidigt ändå men att få ta det lite lugnt på morgonen betyder mycket. Igår blev det bak här hemma, jag gjorde havre och quinoabröd som blev riktigt goda och fluffiga. Jag gjorde lite större kakor men vill du ha mindre funkar tekakestorlek också bra.
Du behöver:
8 dl havregryn
2-3 dl kokt röd quinoa
1 liter mjölk
150g smör
50g jäst
1 msk salt
3 msk sirap
Vetemjöl
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Lägg havregryn och kokt quinoa i en bunke. Häll över den ljumna mjölken, rör om och låt stå 10-15 minuter.
Smält smöret. Tillsätt smör, salt och sirap och känn efter så blandningen inte är varmare än 37 grader. Tillsätt sedan smulad jäst och rör om.
Tillsätt till sist mjölet lite i taget tills du får en smidig deg, som släpper från kanterna på bunken, det gör inget om degen är något kletig men bara lite.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30-40 minuter. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en 2 cm tjock rektangel. Tryck ut runda kakor med en rund form tex en skål eller glas. Knåda ihop degen igen och gör samma procedur tills all deg är slut. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper jag gjorde stora kakor på ca 17 cm. Nagga kakorna och låt dem jäsa ca 30 minuter övertäckta med en bakduk. Grädda i ugnen ca 12-15 minuter på 225 grader. Gör du mindre kakor minskar du gräddningstiden till ca 7 minuter. Kakorna ska få lite färg och kännas ihåliga när du knackar på dem.
Ha en fin dag och baka på, kram <3
Sara
Hej, ser smarrigt ut. Hur mycket mjol skall det vara?