Baka, baka, det är verkligen kul… Igår blev det en sats tekakor, en lite grövre variant med havregryn och kruskakli, supergoda.
Till ca 10 stora tekakor behövs:
5 dl mjölk
2 1/2 dl fullkorns havregryn
50g smör
2 msk honung
50g jäst
1/2 dl kruskakli
Vetemjöl special
Gör så här:
Blanda ihop mjölk och havregryn och låt det stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar.
Smält smöret och blanda ner i havregrynsblandningen. Smula ner jästen i blandningen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet, lite i taget tills du får en deg som släpper från bunkens kanter. Degen ska bli smidig och inte klibba men ta inte i för mycket mjöl. Knåda degen ca 15 minuter i maskin.
Låt jäsa övertäckt ca 1 timma.
Kavla ut degen och tryck ut lagom stora tekakor. Nagga dem lätt med tex en gaffel. Låt jäsa övertäckta på en plåt med bakplåtspapper ca 45 min-1 timma.
Grädda ca 10 minuter i 225 grader. De ska låta lite ihåligt om du knackar på dem. Tider beror helt på ugn och hur stora tekakorna är så håll koll på dem.
Ha en toppendag, kram <3