Tjohoo, fredag idag, en välbehövlig sådan. Startade morgonen med ett grymt gott nattjäst bröd med apelsin och morot, lite julkänslan på brödet med tanke på apelsinen. Släng ihop en deg redan nu ikväll och baka ut den i morgon. Den jäser dessutom i rumstemperatur vilket betyder att du inte behöver ha en massa plats över i kylen tills den.
Till en stor limpa eller 2 mindre behövs:
6 ärtstora bitar jäst
5 dl kallt vatten
1 dl färskpressad apelsinjuice
4 mak olivolja
3/4 msk salt
1 msk daddelsirap eller annan mörk sirap
1 skalad och riven morot
Vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter
Gör så här:
Blanda först ihop vatten och jäst. Använd en stor bunke.
Tillsätt sedan juice, olivolja, salt, sirap och riven morot. Rör sedan ner vetemjöl, lite i taget tills du får en deg som släpper från bunkens kanter.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa över natten i rumstemperatur.
På morgonen:
Sätt ugnen på 225-250 grader.
Mjöla bakbordet väl och skälp upp degen. Den kommer vara väldigt kladdig så det gäller att ha en del mjöl på bakbordet och sen strör du över degen lite mjöl innan du tar i den.
Vik försiktigt ihop degen några gånger och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Den ska inte knådas.
Sätt in brödet i ugnen och grädda i ca 12- 20 minuter tills brödet nått en temperatur på ca 92-94 grader. Gör du ett stort bröd tar det ca 20 minuter gör du 2 mindre bröd tar det ca 12 minuter.
Låt svalna innan du skär i det.
Njut för det är så gott.
Kram och godnatt❤️