Söndag igen, pofpof sa det så var denna helgen också över. Ge mig mer ledig tid tack. Idag blev vi så sugna på nybakade saffransbullar så det gick liksom inte att vänta längre. Det är ju så sjukt gott och de här saffransbullarna är så fantastiskt goda. Vet inte hur jag ska beskriva dem men ni vet, fluffiga lite halvljumna bullar med socker som sätter sig fast på läpparna. Ojojoj säger jag bara, lyfter dem till skyarna och hoppas på att ni gör dem.
Du behöver:
40-50g jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl special
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag skriver nästan aldrig mått på vetemjöl då det är svårt att säga exakt. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. Baka ut till runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen (jag penslade mina med ägg innan men det är inte nödvändigt) ca 7-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering. Ska du frysa bullarna så frys dem osockrade.
Ät nu inte för många det gjorde jag och det får man sota för efter. Kram❤️