Vet ni hur gott det är med saffranssemlor? Har ni testat? Om inte så gör det. Det är enkelt att göra och bullarna kan frysas in och tas upp efter behov, typ en om dagen per person…
Det är helt fantastiskt gott speciellt med den hemmagjorda mandelmassan som ni också får receptet på.
Du behöver:
40-50g jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl special
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag skriver nästan aldrig mått på vetemjöl då det är svårt att säga exakt. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. Baka ut till runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen (jag penslade mina med ägg innan men det är inte nödvändigt) ca 7-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna helt innan du fyller dem.
Fyllning:
Mandelmassa (recept nedan)
Vispad grädde
Topping:
Florsocker
Skär av toppen på bullen, gröp ur lite bulle i underdelen och lägg i mandelmassa. Jag gör alltid egen mandelmassa men köper du kan du blanda ihop en klutt mandelmassa med bulledegen du gröpt ur och lite grädde (ovispad) så får du en smidig mandelmassa som inte blir som en klump.
Toppa med vispad grädde och på med locket, pudra över florsocker.
Mandelmassa:
1 äggvita
2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker
Gör så här:
Mixa ihop allt till en lagom tjock massa. Behöver du ha den tjockare tillsätt mer mandelmjöl och florsocker behöver du ha den tunnare så tillsätt några droppar vatten.
Perfekt fika till advent och jul.
Kram kram nu måste jag nog säga godnatt❤️