Nu är det dax igen min vän, vi höjer stämningen och sjung, nu är det snaaart jul igen… Ja det stämmer faktiskt, tro det eller ej men nu är det faktiskt dags för julbord och visst är det de första som är godast.
I helgen åt vi vårt första julbord här hemma och det var så otroligt gott. Vi hade köttbullar, prinskorv, julskinka, jansons, rödbetssallad, kallrökt lax, varmrökt lax och sen de här hejdundrans goda tjocka revbensspjällen. De bara smälter i munnen och glazen är så god. Bästa ribsen jag har ätit någonsin. Perfekta till årets julbord.
Du behöver:
2 kg tjocka revbensspjäll
1 morot
3 klyftor vitlök
1 gul lök
Rikligt med salt
Vatten
Glaze:
1/2 dl ketchup
1/2 dl rårörsocker
1/2 dl soja
2 msk honung
2 cm färsk ingefära (skalad och riven)
1 stor vitlöksklyfta (riven)
Gör så här:
Lägg ribsen i en stor gryta, häll i vatten så ribsen täcks. Tillsätt rikligt med salt så du får bra smak på köttet annars blir det inte så mycket smak på köttet. Tillsätt sedan skivad morot, klyftad lök och skalade hela vitlöksklyftor.
Låt köttet koka upp och sänk sedan värmen till lite under medelvärme. Låt köttet koka tills det lossnar från benen och är riktigt mört. Det tar några timmar men ha tålamod för det blir så gott.
Ta sedan upp köttet och låt det rinna av.
Blanda ihop alla ingredienserna till glazen och pensla på ett tjockt lager runt om.
Lägg ribsen i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader tills ribsen fått en fin färg. Pensla på mer glaze efter halva tiden.
Låt ribsen svalna lite och skär det sedan i bitar. Otroligt gott och väl värt väntan. Går utmärkt
Kram kram ❤️