Godmorgon fina du❤️ jag fortsätter tjata om mina nattjästa bröd men jag verkligen älskar dem. Igår kväll rörde jag ihop degen på några minuter sen formade jag dem till baguetter idag och gräddade. Vips så har man världen godaste bröd.
Till 2 stora baguetter behövs:
6g jäst (ungefär 6 st ärtstora bitar)
6 dl kallt vatten
1 skalad och riven morot
1 msk honung
3 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl fint rågmjöl
Ca 12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt riven morot, honung, salt och olja. Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl som du tillsätter lite i taget. Degen ska bli fast och smidig. Låt degen jäsa i rumstemperatur i degbunken. Täck över degbunken med plastfolie och en handduk. Låt jäsa över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bakbord väl. Degen är nu rätt klibbig men ta ut den och lägg på det mjölade bakbordet. Strö lite mjöl över så du kan ta i degen lite lätt. Den ska inte knådas utan bara skälpas upp. Dela i 2 delar och tvinna till baguetter. Mjöla de klibbiga sidorna. Lägg försiktigt upp på en plåt med bakplåtspapper och låt stå medan ugnen blir varm.
Sätt in i ugnen ca 14-18 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det.
Låt svalna och njut av nybakat bröd. Det är lyx!
Happy friday, kram❤️
Nattjäst bröd med rågmjöl och morot | Övergården
[…] Länk till där jag hittade receptet […]