Visst är det lyx med nybakat en helt vanlig vardag, det kallar jag vardagslyx. I morse passade jag på att baka lite gott bröd, eller ja jag gjorde nattjäst bröd så det är inte så överdrivet mycket jobb på morgonen. Jag tycker nattjäst bröd blir lite extra gott också då du får den där lite sega känslan på brödet. Love it.
Till ca 8 lite större frallor behövs:
6 g jäst
600g (6dl) kallt vatten
Ca 780g (13 dl) vetemjöl special
18 g salt
1 msk honung
Gör så här:
På kvällen:
Lös upp jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung och salt. Tillsätt till sist vetemjölet, lite i taget tills du får en fast men smidig deg.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten. Bunken behöver vara rätt stor då degen jäser upp rätt mycket.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla bakbordet väl. Lägg upp degen som nu är rätt kladdig. Pudra över mjöl så du kan ta i den och vik den ett par gånger. Gör en lång rektangel av degen och skär i bitar, vik ihop varje deg så den blir lite rundad. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt in i ugnen ca 10-15 minuter beroende på ugn och storlek.
Låt svalna och njut av nybakat.