Krokofanter, jag säger bara det! Hur gott kan det bli egentligen? Fredde önskade sig krokofanter till helgen och så fick det bli. Ibland blir jag verkligen sugen på att knåpa lite extra i köket. Det här är en sån grej som tar lite tid att fixa till. Det är absolut inte svårt men det är lite pyssel med det hela. Roligt när man har tid om vill göra nåt riktigt gott, för de här blir verkligen helt enormt goda. Väl värt tiden det tar.
Till ca 35 krokofanter behövs:
Marshmallows:
4 1/2 tsk gelatinpulver
125 ml (1 1/4dl) kallt vatten
170g strösocker
125ml (1 1/4 dl) glykos
65ml (0,65dl) vatten
Någon droppe röd karamellfärg
Florsocker till topping
Topping:
400g mjölkchoklad
Flerfärgat strössel
Gör så här:
Rör ihop gelatinpulver med 125ml kallt vatten i en kastrull, ställ åt sidan.
Häll strösocker, hälften av glykosen och 65ml vatten i en annan kastrull. Låt det koka upp på medelvärme. Låt koka utan att du rör i det tills det når en temperatur på 120 grader. Använd termometer.
Värm kastrullen med gelatin tills det löses upp, låt det inte bli för varmt ska bara lösas upp lite hastigt. Häll resterande mängd glykos i en vispbunke. Jag använder min kitchenaid till detta. Tillsätt den varma och upplösta gelatinet i bunken med glykos. Vispa på lägsta hastigheten.
När sockerlagen nått en temperatur på 120 grader så ta av kastrullen från plattan och häll ner sockerlagen långsamt i bunken med gelatin blandningen. Kör på lägsta hastighet hela tiden du rör ner det.
När all sockerlag är i bunken så höj hastigheten till medelfart och vispa i 5 minuter. Efter 5 minuter tillsätter du någon eller några droppar röd karamellfärg (smeten ska bara bli ljust rosa) och vispar ytterligare 5 minuter men nu på högsta hastighet.
När du vispat klart så lägger du all smet i en spritspåse med en stor rund tyll. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka och strö över florsocker så det täcker överallt.
Spritsa sedan långa stänger av marshmallows smet och låt dem stå några minuter. Pudra sedan över rikligt med florsocker över dem så det täcker överallt. Låt stå några timmar eller som mig över natten i rumstemperatur.
Skär sedan stängerna i ca 10 cm långa bitar.
Smält mjölkchoklad och låt svalna något. Pensla chokladen runt om varje marshmallows stång. Lägg upp dem på en bricka med bakplåtspapper och strö över flerfärgat strössel. Låt stelna i rumstemperatur.
Ät och njut av grymt godis som dessutom blir riktigt läckert. Vill du inte göra krokofanter av allt så gör lite vanliga marshmallows också. Riktigt gott att äta som de är eller ha i varm choklad.
Ha nu en fin lördagkväll och jag hoppas du testar detta. Otroligt gott är det!
Kram kram ❤️
Louise
Ser SUPERGODA ut! Suveränt härliga bilder ?
victoriasprovkök
Tack?
Karin
Hur förvarar man dem? Om inte alla äts direkt 😉
victoriasprovkök
Jag förvarade mina i rumstemperatur på ett fat med lite plast över men de försvann nästan på direkten ?
Natasja
Fantastiska!! Vart så sjukt goda o de försvann direkt. Nästa gång gör jag dubbel sats 🙂
Ylva
Kan man frysa dem eller ska de förvaras i rumstemperatur? Hur länge kan man spara dem i så fall?
victoriaadmin
Ja bra fråga, det borde ju gå, du får testa med en.
Du kan förvara dem i rumstemperatur och de håller ett bra tag. Däremot äter man upp dem ganska så snabbt?
Jessica Ringdahl
Hej! Kan dessa göras veganska? Kan lätt byta ut chokladen, men tänkte med gelatinpulvret man ska ha. Tror du att agar agar fungerar eller har du något annat bra tips?
På förhand tack!
victoriasprovkök
Jag har bara gjort dem med gelatin så jag vågar inte tipsa om nåt annat just nu…
Ann
Kan man använda något annat istället för glucos?