Silkeslera- hemmagjord vit lera…
Fantastisk vit lera som är enkel att göra och underbar att arbeta med. När den torkat blir den stenhård och gör man tunna saker av leran håller den perfekt. Först tänkte jag lacka mina kritvita men tycker de blev så fina ändå så jag skippade det. Jag stansad ut flingor till mina paket och jag tycker de blev så bra. Glöm inte göra hål i dem innan du torkar dem om du vill hänga upp dem.
Du behöver:
1 kopp salt
1 kopp vatten
1/2 kopp maizena majsstärkelse
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull och rör om, låt koka ihop under omrörning till en tjock deg. Rör konstant så det inte fastnar i botten. Ta ur leran ur kastrullen och tillsätt eventuellt lite mer maizena tills du får en bra lera du kan jobba med.
Kavla ut och stansa ut med pepparkaksmått. Använd maizena som ”mjöl” så det inte klibbar fast.
Lägg upp på en plåt med bakplptspapper och torka i ugnen på 200 grader tills de stelnat. Ha ugnsluckan lite på glänt. Vissa av dem svällde upp lite vilket inte var någon fara för mig men vill man vara helt säker på att få de helt platta och inte har bråttom så torka dem i rumstemperatur några dagar. Vänd på dem titt som tätt. Det gäller när du har dem i ugnen också. I ugnen fick de en väldigt härlig yta, lite glansig, den får du inte i rumstemperatur. De blir verkligen superfina och leran är lätt att arbeta med.
Jag använde mina som paketdekortion och skrev namnen på baksidan. Gör då hål innan du lägger dem i ugnen. Jag gjorde hål med ett sugrör.
Ha en toppenfin dag och pyssla på, perfekt nu även som lite julpyssel vid lediga dagar, kram ❤️
Maria
Hur stor är en kopp?
Malin
1,5 dl har jag lärt mig
Anna-Carin
Tack. Superfina julklappsdekorationer som jag ska prova… ??☺️
Monica Rundström
Tog det lång tid på spisen?
Minuter, halvtimme eller timme?
Tänkte göra små minifigurer och sätta på mina kort som jag gör.
Undrar också om man kan göra flera på en gång och spara dem, i tex i en burk. Behåller de sin hårdhet eller blir de mjuka efter ett tag?
victoriaadmin
Det tar några minuter att göra leran på spisen, den ska bara tjockna.Jag gjorde tunna snöflingor för några veckor sedan och de är fortfarande stenhårda så jag antar att de alltid kommer vara hårda. Lycka till
Sophie Ahrling
Så fina! Vad använder du för penna att skriva med?
victoriaadmin
Jag använde en svart permanent penna
Madelene Johansson
Tror du man kan måla figurerna efter torkning? I så fall vilken sorts färg?
victoriasprovkök
Ja det funkar nog bra, en som hade gjort dem nyss visade att hon målat med nagellack, blev väldigt fint
Hanna
Hej, hur fort börjar leran stelna? Kan jag koka ihop den på morgonen och jobba med den med eleverna under dagen?
victoriasprovkök
Ja det borde funka bra, det tar ett tag för den att stelna. Jag gjorde mina på direkten men jag håller tummarna för att det går bra för leran är helt underbar att jobba med. Meddela gärna hur det gick sen
Söta pappersrosetter - Victorias provkök
[…] 23 december, dagen innan julafton och här hemma är det tradition att slå in alla julklappar just den här dagen. Mina julklappar ser olika ut varje år och jag försöker komma på nåt nytt till varje jul. Förra årets julklappar hade en snöflina gjord av silkeslera, kika på dem HÄR […]
Sandra
Hur mkt får man ut på en sats deg?
Alltså hur många hjärtan ( mellanstor) får man ut på en sats deg på receptet som står här?
Jag ska göra 65 st.
Linnéa
Stort tack för härliga tips!
Önskar Dig en härlig fortsättning på veckan!
Varma hälsningar
Linnea
victoriaadmin
Tack snälla;) och tack detsamma Kram
Ingrid Bornhäll
Testade idag! Blev så fina. Nu ska jag bara hitta en bra penna att skriva på dom med. Funderar på Posca-pennor, vad tror du om det?
victoriaadmin
Roligt, jag vet inte riktigt, du får testa, lycka till kram
Åsa
Hej!
Blir dom riiiktigt hårda? Jag skulle vilja göra å ha som dekorationer på burkar bla men vill inte att som skall gå sönder om jag ska ge bort några…
Mvh
Åsa
victoriaadmin
Japp de blir riktigt hårda. Jag hade mina på julklapparna och de höll bra:)
Ulla olofsson
Dum fråga kanske,,, men funkar det att torka leran i en svamp/ frukt tork ?
victoriasprovkök
Ingen aning, men testa:)