Lyxig äppelkaka…
Vissa dagar behövs verkligen nåt sött och gott. Vad passar då bättre än en lyxig äppelkaka med svenska äpplen. Äppelkakan är enkel, kan ätas som den är eller varför inte med en klick hemmagjord vaniljvisp?
Lyxig äppelkaka
Äppelfyllning:
3-4 stora svenska äpplen
3 msk strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk vaniljsocker
Kakan:
150g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Topping:
Pärlsocker
Gör så här:
Skala äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en bunke och tillsätt socker, kanel och vaniljsocker, rör om så allt blandas och låt stå och marinera ca 20-30 minuter eller längre. Rör om då och då.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör och socker med en elvisp eller liknande tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke och tillsätt det, nu ska du röra ihop allt försiktigt till en slät smet, inte vispa. Tillsätt tillsist mjölken och rör ihop.
Sätt ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 25 cm, smöra och bröa kanterna och häll i smeten.
Häll över de marinerade äppelbitarna och marinaden som blir. Toppa med pärlsocker och sätt in i ugnen ca 40-60 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka om kakan är klar.
Låt svalna helt innan du sär i kakan.
Kram❤️