Fröiga rundbröd
En nybakad plåt med Fröiga rundbröd, doften av nybakat som sprider sig i huset är helt fantastisk. Eller vad säger ni? Det är nåt väldigt speciellt med nybakat bröd, inte bara att det är otroligt gott, man blir liksom glad av att bara känna doften tycker jag.
De här bröden blev toppenbra och passar fint både som frukostbröd och matbröd. Jag passade även på att använda det som burgerbröd när jag gjorde min halloumi och zucchiniburgare som ni ska få receptet på snart. Såå gott!
Fröiga rundbröd
5 dl kall mjölk
1 paket jäst (50g)
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 tsk honung
2 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
50g rumsvarmt smör
1 tsk ättika
Topping:
Uppvispat ägg
Sesamfrö
Linfrö
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung och rågmjöl, rör om och tillsätt vetemjöl, lite i taget under knådning, gärna med maskin. Tillsätt sedan smöret, lite i taget och till sist ättikan. Knåda till en fin och slät deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timma.
Lägg upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en rektangel på ca 2 cm, stansa ut runda kakor med ett glas eller annan form. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäcka ca 45 min-1 timma.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och linfrön, jag tog hälften av bröden med sesam och hälften med linfrö. Sätt in bröden i ugnen ca 12 minuter på 200 grader. Låt svalna och njut av nybakat.
Sååå gott!
Nu måste jag rusa, ska på föreläsning strax:)
Kram
Anette
Hejsan. Nu bakar jag detta bröd för 3:e gången. Perfekta frallor enligt mig. Blev lite undrande idag. Det står 1 ägg i listan för brödet men står inte med i beskrivningen. Kommer inte ihåg om jag haft det i förut. Idag inte. För pensling har jag ju såklart.