Hönökaka
Nybakat när det är som allra bäst. Nybakad Hönökaka, galet gott!! På sommaren besöker vi ofta Hönö och stortrivs verkligen där. En plats jag gärna återvänder till. Jag älskar västkusten och har många fina minnen därifrån, både från när jag var liten och nu sen sist då jag var där i somras. Vackra Hönö, en solig dag vid klipporna, det är svensk sommar det. När man är på Hönö ska man givetvis köpa Åkes äkta Hönökakor, fabriken ligger i Torslanda precis innan man åker över till Hönö. De är så otroligt goda och det här receptet tycker jag är i samma klass och sen blir det ju alltid lite godare när man bakar själv såklart. Baka med kärlek och du får bästa brödet, jag lovar.
Hönökaka, 6 runda kakor
50 g jäst
500g vatten (ca 30 grader)
150g strösocker
1000g vetemjöl
130g smör (rumsvarmt)
1 msk salt
Gör så här:
Blanda vatten och jäst i en bunke och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resterande ingredienser förutom saltet. Spara ca 2-3 dl av vetemjölet till utbaket.
Knåda degen i maskin ca 7 minuter, rätt låg hastighet.
Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter.
Låt degen jäsa ungefär 1 timma.
Forma degen till 6 stycken runda bullar, väg dem för att få samma vikt men mina hamnade på ungefär 280g styck. Låt sedan bullarna jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på högsta värmen, min högsta värme på ugnen är 300 grader så det fick det bli. Låt en plåt ligga kvar i ugnen.
Kvala ut bullarna till runda brödkakor som är ungefär 1/2 cm tjocka. Lägg upp varje brödkaka på ett bakplåtspapper. Kavla lite på dem med en kruskavel om du har en sån och nagga sedan kakorna med en gaffel. Låt jäsa ca 10-15 minuter och lyft in dem på bakplåtspappret och lägg dem på den heta plåten. Grädda bröden ungefär 4-5 minuter tills de fått lite fin färg och fluffat upp något. Tiden är beroende på vilken ugn du använder så håll koll på kakorna.
Lägg upp kakorna på en bakduk och låt svalna. Servera på direkten eller frys in dem, för bästa resultat. Sååå galet goda är dem.
Lätt fluffiga, lagom sega och gudomligt goda, du måste bara testa dem, går inte att jämföra med de köpta, de här är såååå mycket godare. Nybakat är alltid bäst.
Världens godaste så kavla nu upp och baka lite gott till helgens frukost.
Kram Kram
annika
Hur mkt är 500 g vatten i dl?
victoriasprovkök
5dl vatten ?
Jenny
Ska smöret vara rumsvarmt eller smält?
victoriaadmin
Tack, det hade jag missat att skriva, det ska vara rumsvarmt.
Hamiyetsahin
Vad gott ut ⭐️⭐️⭐️⭐️