Belgiska våfflor – bästa receptet
Belgiska våfflor tar mig tillbaka till Belgien, det fantastiska lilla landet med helt otroligt goda våfflor. Att gå runt på gatorna i Bryssel är som att komma till himmelriket i alla fall mathimmelriket. Doften av belgiska våfflor som sprider sig i staden är helt fantastisk. Ja, ni som varit där vet och för er som ännu inte besökt Bryssel så kan jag varmt rekommendera att åka dit. Jag kan säga att jag åt påtok för många våfflor när jag var där men det gäller att passa på.
Hemma har jag testat massvis med olika recept men det här är det bästa receptet som jag testat i alla fall. Receptet kommer från Leila och är såååå fantastiskt gott.
Belgiska våfflor – bästa receptet
2 stora ägg
125g äkta smör
2 1/2 dl mjölk 3%
2 dl vatten
12g färsk jäst
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 3/4 dl (405g) vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten. Låt blandningen bli fingervarm ungefär 37 grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Börja med lite vätska och rör ut jästen och tillsätt sedan resterande vätska.
Separera äggulan och vitan.
Tillsätt äggulorna i bunken med mjölkblandningen, tillsätt även salt, socker, vaniljsocker och vetemjöl, jag väger alltid mitt vetemjöl för att få de så perfekta som mjöligt. Rör om tills du får en slät smet.
Vispa äggvitorna tills de blir hårt vispade och det går att göra toppar av smeten. Rör försiktigt ner äggvitevispet i bunken med smeten och rör om försiktigt men så allt blandas.
Låt smeten vila ca 20 minuter.
Värm upp våffeljärnet i god tid innan så det är riktigt varmt.
Smöra järnet både uppe och nere.
Lägg i rikligt med smet och grädda våfflorna ca 3-4 minuter eller tills de är färdiga. Säkert olika på olika järn. I mitt järn blir de perfekta på 3 minuter.
Äter du inte upp alla på en gång så funkar de fint att värma en ruta i taget i en brödrost, så lägg in resterna i kylen eller frysen och njut flera dagar.
Serververingsförslag
* Sirap och smör, min favorit sååå gott
* Sylt och grädde
* Sylt och glass
* Nutella, banan och bär
* Glass och chokladsås
Du kan ju även göra en matigare variant om du önskar det, otroligt gott vilket som
Hoppas du haft en riktigt härlig helg, som vanligt har jag haft fullt upp men lika bra för det:)
Kram Kram
Sara
Belgiska våfflor är SÅ gott! Med massa vispgrädde, nutella, lönnsirap, sylt och bär mmmmmmm. Första gången jag gjorde belgiska våfflor testade jag också Leilas recept med jäst, men sedan hittade jag ett annat med bakpulver som blev mycket bättre, typ mer ”kakigare” i konsistensen. Testa och se vilket du gillar bäst! 🙂
Lina
Går det att göra dessa i ett ”vanligt” våffeljärn?
victoriasprovkök
Jag har inte gjort dessa med jäst i vanligt våffeljärn men har ett annat belgiskt våffelrecept med bakpulver som blir sååå goda i vanligt våffeljärn. https://victoriasprovkok.se/2011/01/belgiska-vafflor.html
Testa dem gör alltid dem när jag gör tunna våfflor.
Rickard
Hej! Går det bra att göra smeten på kvällen och låta den stå i kylen över natten? Kalljäsning om man så vill.
Mvh Rickard
victoriasprovkök
Ja jag brukar spara det som blir över i kylen och det går bra