Råghavrerutor i långpanna
Nybakat bröd, det är ju så himmelskt gott och att baka bröd i långpanna är väldigt smidigt. Dessutom får du det där riktigt goda kantfria brödet. Mumsigt värre!
Det här brödet blev riktigt gott och det kommer absolut att göras flera gånger. Det är ett lite matigare bröd med havregryn och lite rågmjöl. Passar fint både till frukost, mellanmål eller till maten om så önskas. Tänk er en riktigt god soppa och sen detta, mums:)
Råghavrerutor i långpanna
3 dl havregryn
6 dl mjölk
2 tsk salt
50g jäst
2+1 dl mjölk
2 msk sirap
3/4 msk brödkryddor
1 ägg
75g rumsvarmt smör
3 dl rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl
1 tsk ättika
Gör så här:
Koka upp en gröt på 3 dl havregryn, 6 dl mjölk och salt. När gröten är klar så tillsätt ytterligare 2 dl mjölk och låt gröten svalna.
Ta fram en bakbunke och smula ner jästen, rör ut jästen med 1 dl kall mjölk. tillsätt sirap, brödkryddor, ägg och smör. Blanda ner den rumsvarma gröten och rör om. Tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl under knådning. Tillsätt även 1 tsk ättika för att ta fram rågsmaken lite extra. Knåda degen ca 7-10 minuter om du använder maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
Lägg upp degen på ett bakbord, kavla ut degen och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut degen så den blir lika stor som plåten. Dela degen i rutor, tryck ner ända till botten.
Låt jäsa ca 30-40 minuter och sätt sedan in i ugnen 225 grader ca 20-25 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på det mitt nådde en temperatur på 95 grader. Låt svalna och bryt i bitar.
Hoppas ni alla får en riktigt härlig måndagkväll, middagen är på gång här hemma är så hungrig efter en heldag med jobb.
Kram Kram
Eva
Skulle så gärna vilja veta varför man ska ha ättika i? Ser jättegott ut:-))
Eva
Förlåt men läste inte receptet tillräckligt noga? Står ju att det tar fram rågsmaken bättre.
Då måste man inte ha i det antar jag.
Kram
Eva
Hej Viktoria:-)) Lät du gröten svalna helt eller lät du det bli 37 grader? Bakade detta och det var jättegod smak på brödet men det blev dock inte så luftigt som ditt ser ut så jag undrar vad jag gjorde för fel. Jag lät gröten bli 37 grader men kanske skulle låtit det svalna lite till?
Jag tog heller aldrig i ättikan.
Vill gärna baka det igen men är rädd att misslyckas. Tack för alla goda recept du delar med dig av:-))
Inger Ahlandet
Bakat dom flesta av dina ” långpanne bröd” , mina barnbarn ( tonåringar)
Älskar dom !
Blir så bra bröd var gång , så Tack så mycket . Du vet vad du håller på med
Kram