Polarkaka i långpanna
Visst är det gott med polarkaka. De tunna, runda och små brödkakorna. Igår gjorde jag en variant på polarkaka i långpanna. Enkelt och helt otroligt gott måste jag säga. Detta recept ger 3 långpannor med totalt ca 24 bröd. Så nu är det bara att sätta igång och baka, lycka till:)
Polarkaka i långpanna, ca 24 bröd
50g färsk jäst
100g smör
5 dl mjölk
3/4 dl ljus sirap
1 1/2 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen bli ljummen 37grader. Blanda ner vätskan i jästbunken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt och rågmjöl. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg. Knåda den gärna med maskin. Låt degen jäsa ca 30 minuter. Ta upp på ett mjölat bakbord och dela degen i 3 delar. Kavla ut varje del på ett mjölat bakplåtspapper så den blir ca 1/2 cm tjock. Nagga med en gaffel eller liknande över hela brödkakan. Dela varje brödkaka i ca 8 delar. Låt bröden jäsa ca 20-30 minuter och sätt in i ugnen ca 10-15 minuter på 200 grader. Bröden ska få en fin gyllene yta, låt svalna.
Tunt kavlade långpannebröd som är skurna innan gräddningen.
Ha en fin dag, kram