Semlegrottor
Älskar du som jag semlor? Det är ju såå gott! Det finns mängder med olika varianter på den lilla godingen men inget slår såklart den klassiska semlan om det är det man är ute efter. Men vill du vara lite anourlunda och göra en annan variant så ska du absolut testa mina grymma Semlegrottor. Enkla och så galet goda, dessutom nötfria då fyllningen består av solroskärnor.
Semlegrottor, ca 17 st
125g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kardemumma
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 1/2 dl solroskärnor (rostade)
1 nypa salt
1 dl strösocker
1 msk naturell olja
1-2 msk ljummet vatten
1 -2 msk vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop smör och socker tills du får en slät smet. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver i en annan bunke. Rör om ordentligt så bakpulvret fördelas i mjölet. Blanda ihop med smöret och knåda tills du får en fin deg.
Rulla till ca 17 bollar som du lägger i kak/bullformar, jag stoppade ner mina formar i en muffinsplåt. Platta ut dem och gör en grop i varje kaka.
Mixa ihop solroskärnorna med salt, socker, olja och lite vatten tills du får en fin massa. Blanda i lite vispgrädde tills du får en fast smet.
Klutta i lite smet i varje grop och grädda kakorna ca 10-12 minuter i ugnen.
Låt kakorna svalna och servera med vispad grädde. Galet gott och enkelt, dessutom nötfritt. Vill du kan du givetvis använda mandelmassa istället men jag körde på nötfritt denna gång och det blev sååååå gott!
En enkel kaka som helt plötsligt känns riktigt rolig. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.
Ha nu en riktigt fin FREDAG, kram kram