Saffrans krämkaka
Saffran i en krämkaka att jag inte gjort det tidigare…Detta var så otroligt gott så jag har svårt att tänka mig nåt godare faktiskt. Tänk er en saffranskaka med vaniljkräm och en fyllning med en riktigt krämig och god vaniljgrädde. Såååå magiskt gott!
Saffrans krämkaka, 2 st
25g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk (3%)
60 g äkta smör
1 paket saffran
1 ägg
3/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
Ca 6 dl vetemjöl special
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter. Knåda sedan degen, dela den i 2 delar och forma till runda kakor. Lägg upp dem på den plåt med bakplåtspapper. Tryck lite med fingrarna där vaniljkrämen ska ligga ovanpå kakan och spritsa ut lite av vaniljkrämen (recept nedan) . Vaniljkrämen du spritsar ovanpå kakan ska vara den rena vaniljkrämen, den vaniljkrämen du lägger i kakan ska vara vaniljkrämen blandat med vispad grädde . Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter och sätt sedan in dem i ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Tiden beror på vilken ugn du har så håll koll på krämkakorna.
Låt kakorna kallna, skär dem på mitten och bre på vaniljkrämen (som är blandad med vispad grädde), krämen är riktigt fluffig och god. Strö över florsocker och servera. Vill du frysa in kakorna så gör det men lägg i fyllningen när du tar fram dem från frysen:)
Ungefär hälften av vaniljkrämen går åt till att toppa kakorna med och den andra hälften blandas med vispad grädde.
Recept vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk
20 g socker
1 krm vaniljpulver
Blanda mjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull och koka upp.
I en skål blandar du:
3 äggulor
25 g socker
20g maizena
Vispa äggula, socker och maizena fluffigt. Häll äggfluffet i den heta mjölken, rör om tills du får en jämn och slät kräm, ställ tillbaka på plattan och låt koka upp under omrörning, låt bubbla några sekunder tills krämen tjocknat. Ställ kastrullen i kallt vattenbad under omrörning, ställ sedan in krämen i kylen övertäckt med plastfolie tills den kallnat helt.
Vaniljkrämen du lägger i kakan: Blanda vaniljkrämen, ungefär hälften av krämen då den andra halvan är på krämkakorna, recept ovan, med 2 dl hårt vispad grädde. Rör ner lite i taget och rör om ordentligt så det inte blir några klumpar.
Vill du ha extra mycket fyllning i kakorna kan du göra extra vaniljkräm.
Här har jag tryckt ner lite med fingrarna där jag vill ha fyllningen sedan spritsat på den.
Här har jag delat kakan och fyllt med vaniljgrädden.
Kakan är som allra godast när den är nybakad och fylld med vaniljgrädden. För när du väl fyllt den så behöver den förvaras i kylen då det är grädde. Så fyll den innan gästerna kommer för att få den helt perfekt.
Önskar du frysa kakorna så gör det utan gräddfyllningen.
Ha nu en härlig dag, för min del blir det RELAX hela dagen lång. För visst behöver man ta det lugnt ibland också:)
Kram Kram