Franska baguetter
Lördagar är en sån där perfekt bakdag, eller hur? Jag tänkta baka lite i alla fall;) Igår var vi i Romme och åkte skidor och då blev det en supergod frukostsmörgås på dessa Franska baguetter, sååå goda och enkla bröd. Testa du också, kanske idag…Kanske till frukost, lunch, mellis eller varför inte som tillbehör till middagen?!
Franska baguetter, 2 st
40g färsk jäst
5 dl ljummet vatten max 37 grader
1 msk strösocker
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
1 msk olivolja
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt och vetemjöl. Ta lite i taget tills du får en fin och smidig deg. Tillsätt inte för mycket vetemjöl bara så du precis kan peta på degen utan att den kletar. Arbeta degen ca 10 minuter, gärna med maskin. Ringla över olja över degen och låt jäsa ca 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangel, rulla ihop, lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och skär snitt i bröden, se bilderna nedan.
Låt bröden jäsa ca 30 minuter och sätt sedan in dem i ugnen 200 grader ca 16-20 minuter. Låt svalna innan du skär i dem.
Rulla ihop och snitta bröden med en vass kniv. Strö över lite vetemjöl så går det enklare.
Ha nu en toppenfin dag.
Kram Kram