Nattjästa nutellabullar
Nattjästa nutellabullar, vilken succé. Bakade dem i veckan (ja, idag också;) och tog med till jobbet där det blev väldigt poppis. Nybakade bullar, vad slår det liksom? Det är dessutom så himla enkelt att göra när man gör en nattjäst deg. Degen är gjord på liiite jäst och den jäser i rumstemperatur över natten och bullarna blir såååå goda. Dessa fyllde jag med en nutellafyllning och det blev en fullpoäng verkligen. Du måste bara testa, kanske till frukost i morgon, men glöm inte att äta lite annat också;)
Nattjästa nutellabullar, 15 st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Fyllning:
100g mjukt smör
100g nutella
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. Se bilderna nedan. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-13 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.
Kolla in den fyllningen, såååå galet gott…
En snurrad bulle med fyllning.
Ha en toppenfin dag, nu ska jag strax åka iväg till en en gård och kolla på små söta lamm och grilla burgare;)
Kram