Jordgubbsbullar
Sommar, sol, värme och jordgubbsplockning…Då blev i alla fall jag sugen på att baka jordgubbsbullar. Så goda och perfekta till sommarfikat tillsammans med ett glas saft eller kall mjölk. Jag gjorde mitt vanliga bullrecept och fyllde bullarna med smör, socker och mosade jordgubbar och vips, en sommarbulle.
Jordgubbsbullar 24 st
Du behöver:
100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
ca 200g rumsvarmt smör
ca 1 1/2 dl strösocker
ca 16 stora färska jordgubbar
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop rumsvarmt smör med strösocker tills det blir mjukt.
Kavla ut degen och bred på smör och sockerblandningen, fördela sedan ut de mosade jordgubbarna, häll av så mycket vätska som du kan från jordgubbsmoset.
Baka ut bullarna , gör du snurror som mig så är det liiite kletigt men snurra försiktigt så går det bra;) och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30-40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på socker.
Sätt in i ugnen ca 8-10 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg. Alla ugnar är olika så håll koll på bullarna.
Som du ser på bilden så gjorde jag inte bara jordgubbsbullar utan även kanel och vanilj. Perfekt att dela upp degen i några delar och göra olika sorters bullar.
Ha en toppenfin dag, kram kram
Eva
Hittade ditt recept på jordgubbsbullar och var bara tvungen att testa! Blev jo kanon gott! Sparar denna!
victoriasprovkök
Åh så roligt
Lilli
Hur snurrar man bullarna?
victoriasprovkök
Jag har en liten storyvideo på Instagram som visar
Lisa
Har precis bakat dessa – mums! Men ett varningens finger – behövs mycket mer jordgubbar om man ska göra 24 jordgubbsbullar! Hade nästan 1 liter som jag lät rinna av pga. blir för vattnigt annars, vilket räckte till fyllning av 9 bullar =)
victoriasprovkök
Ja jag hade väldigt stora jordgubbar men ta inte för mycket bara?