Nattjästa vaniljbullar med krämig vaniljfyllning
Nattjäst, nattjäst, nattjäst, lite tjatigt tycker ni kanske men har man väl börjat med det så är det svårt att sluta. Här kommer nu mina galet goda Nattjästa vaniljbullar med krämig vaniljfyllning. Alltså en sån till frukosten med ett glas kall mjölk eller varför inte lyxa till det med lite varm choklad om sommarmorgonen är lite kylig.
Nu kör vi sista veckan fullspäckad med jobb innan det lugnar ner sig och går över till semester. Ska bli riktigt härligt, samtidigt som jag tycker tiden innan semestern är riktigt bra också. Man har liksom allt framför sig. Hoppas ni vill hänga med på vår semester sen, för på sommaren blir det lite resetips här inne för er som inte varit med tidigare år:)
Nattjästa vaniljbullar med krämig vaniljfyllning, ca 12-15 st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Fyllning:
70g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
60g philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Eller ingenting på vid gräddningen och efter gräddningen pensla med smält smör och doppa i strösocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Eller så gräddar du dem utan nåt på och efter gräddning eller innan servering penslar med smält smör och doppar i strösocker. Jag gjorde båda varianterna. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.
Låt bullarna svalna och njut av nybakat…
Bilden ovan är en bulle efter gräddning, utan topping och sen är den smörad och sockrad på bilden nedan.
Alltså detta är såååå gott!!
Ha nu en finfin dag, solen strålar över Örebro idag vilket är helt fantastiskt. Ska nog ta mig ut på en springrunda innan jobbet drar igång…
Kram Kram