Nutellabullar med karamelliserade nötter
Bullar med en fyllning av nutella är så galet gott, att dessutom toppa dem med karamelliserade nötter höjer dem ett extra snäpp verkligen. Sååååå otroligt gott måste jag säga, så ett tips till er alla, TESTA:) Jag gjorde mina tätt intill varandra i en plåt för att få bara ”mitten” på bullen. Du kan givetvis göra dem som vanliga bullar också. Dessa behöver något längre tid i ugnen så de inte blir degiga annars samma som vanliga bullar.
Nutellabullar med karamelliserade nötter, ca 18 bullar
Du behöver:
50g smör
2 1/2 dl mjölk
25g jäst
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 tsk nymalen kardemumma
Vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
100g nutella
100g mjukt smör
Topping:
Karamelliserade nötter:
2 dl pekannötter
1 dl strösocker
1 msk smör
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna, inte gott. Jag vet att många tycker det är svårt när måtten på mjöl inte står utmärkt. Jag tycker det är riktigt svårt att skriva exakt mängd då så mycket påverkar mjölmängden. Man vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 3-4dl sedan lite i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna peta på den med mjölade fingrar utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Nutellafyllning:
Vispa ihop smör och nutella till fyllningen i en bunke och låt den stå framme så den är helt mjuk.
Karamelliserade nötter:
Ta fram en torr stekpanna och häll i ett tunt lager socker som du låter smälta i stekpannan, när det smält så tillsätt mer socker efter hand, lite i taget. Låt sockret få en fin gyllene färg och tillsätt då hackade nötter. Jag använde pekannötter. Rör om med en träslev och tillsätt smöret. Låt det smälta. Lägg upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Sära på nötterna och hacka dem något om det behövs.
Kavla ut degen och bred på nutellablandningen. Rulla ihop och skär bullar som är ca 2 cm breda. Lägg upp bullarna på en plåt med bakplåtspapper rätt nära varandra om de ska jäsa ihop, annars en bit från varandra.
Låt jäsa igen ca 30 minuter under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och karamelliserade nötter.
Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg. Alla ugnar är olika så håll koll på bullarna, de ska inte bli övergräddade men inte heller degiga. Låt svalna och njut av nybakat.
SÅÅÅÅ himla gott!
Kram Kram