Nattjästa bullar med vit choklad och kardemumma
Nån mer än jag som älskar nybakade bullar? Har du testat något av mina recept på nattjästa bullar än? Om inte så gör det… Här är en variant med vit choklad och kardemumma och jisses så goda de är.
Nattjästa bullar med vit choklad och kardemumma
6 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
1/2 dl naturell rapsolja
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 stort ägg
1 tsk kardemumma
590 g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Fyllning:
70g naturell philadelphiaost
35g mjukt smör
1 tsk kardemumma
1/2 dl strösocker
100g vit choklad
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker, ägg och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig eller ännu mer kletig skulle jag säga och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord, hjälp till att peta ur den med en slev eller liknande och strö över mjöl så att degen inte klibbar. Vik ihop den några gånger med mjölade händer och mjöla under tiden så du får en deg du kan handskas med. Knåda inte degen utan vik den bara och sen kavla ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. Se bilderna nedan. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader ca 8 minuter. Bullarna ska få fin färg, ni känner er ugn bäst så håll koll på bullarna. När bullarna svalnat så pensla dem med smält smör och doppa i strösocker. Vill du frysa in bullar så pensla dem först när de tinat upp och ska serveras. Men som jag alltid säger så är bullar och bröd som godast nybakat.
Såååå såååå gott!
Kram