
Nattjäst Hälla-ut-bröd med havre
Ni vet ju vid det här laget att jag älskar nattjäst bröd. Jag gillar enkelheten och framför allt snabbheten på morgonen. Det här brödet som jag kallar Nattjäst Hälla-ut-bröd med havre, är helt magiskt! Att röra ihop degen på kvällen tar några minuter sen häller du bara ut den på en bakplåtspappersklädd plåt och sätter in i ugnen. Alltså det kan inte bli enklare att baka och såååå gott blir det också! Du måste testa:)

Nattjäst Hälla-ut-bröd med havre
6 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
1/2 dl naturell rapsolja
1 msk honung
1 dl havregryn
510-550 g dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl går också bra, kan variera på olika mjölsorter.
Rostade solroskärnor till topping
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke och ja det ska bara vara 6 gram då den jäser i rumstemperatur över natten. Häll i kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, olja (jag använder vanlig naturell rapsolja, sån i en plastflaska), honung och havregryn. Rör om och tillsätt sedan mjöl. Jag har gjort med både dinkelmjöl och vetemjöl och de blir lika bra. Degen kommer bli lite kletig. Låt degen jäsa övertäckt av plastfolie över natten i rumstemperatur ca 8-10 timmar. Bunken behöver vara stor så degen inte jäser över.
På morgonen så sätter du ungen på 250 grader, vanlig över och under värme. Strö över lite mjöl på degen och häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Hjälp till att få ut degen med en sked eller liknande i kanterna. Strö över lite rostade solroskärnor och låt vila en stund medan ugnen blir varm. Sätt sedan in i mitten av ugnen ca 18-20 minuter. Vill du kan du sätta in en liten skål med vatten i botten av ugnen, det ger krispigare yta. Brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det. Låt brödet svalna innan du skär i det.

Så här ser brödet ut innan det gräddats. Degen är lite kletig men det ska den vara.



Kram Kram
Jag funderar på om det inte går att använda torrjäst?
Inte provat själv men andra säger att det ska gå bra:)
Hej
Går bröder bra att frysa?
Hej, tänkte ha brödet till kvällsmat imorgon. Jag undrar om det jäser snabbare ifall jag tar lite extra jäst (bara 1 g eller så) då jag tänkte baka det när jag vaknat.
Ju mer jäst ju snabbare jäser degen upp…
Ska man röra ihop degen eller knåda eller med elvisp innan man täcker den?
Röra ihop bara
Kan man utesluta honungen?
Ja det går bra
Gjorde dubbel sats och på morgonen tryckte ut degen i en långpanna, skar rutor, jäste och gräddade! Blev superbra!
Supergott & enkelt! Dock ramlar solroskärnorna av så fort man petar (skär) brödet, har du nått tips för att få dem att sitta kvar? Tycker också att solroskärnorna blir brända men det kanske bara är vår ugn?
Vill du kan du utesluta de, mest för dekoration.
En helg med magont - Levdittliv
[…] Gjort soppa. Rörde ihop ett kalljäst bröd till söndagsmorgon. Mycket gott! Recept hittade jag här! […]