Rudolf – Pepparksmuffins med fluffig topp
Oj vad tiden rusar iväg, bara en vecka kvar till självaste julafton, den här julen kommer vi fira på ett annat sätt än det vi brukar… Ni kommer såklart få se hur vi ska fira vår jul lite senare;) Idag vill jag tipsa er om lilla Rudolf – Pepparksmuffins med fluffig topp. Sååå goda och HUR söta?? Du kan göra dem antingen på en rund färdigköpt pepparkaka SE HÄR eller göra dem på en mjuk pepparkaka. Till ögonen har jag använt vita chokladknappar och duttat i lite smält mörk choklad som pupill. Den röda mulen är en röd non stop. Hornen gjorde jag av sånna saltapinnar kringlor som jag delade på mitten.
Rudolf – Pepparksmuffins med fluffig topp, 12 st
Pepparkaksmuffins:
3 stora ägg
2 dl strösocker
90g smör
1/2 dl creme fraiche
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
1 msk kakao
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg, socker och sirap med en elvisp tills det blir fluffigt. Tillsätt smält smör och crème fraîche. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör om så allt blandas väl. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar som sitter i en muffinsform för att få höga och fina muffins. Grädda dem på 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna innan du toppar dem med fluff, recept nedan.
Marängfluff:
1 1/2 gelatinblad
3/4 dl vatten
1/2 dl glykossirap (finns i vanliga butiker ofta vid socker och sirap)
4 äggvitor
2 dl strösocker
Chokladtopping:
200g mjölkchoklad + 1 msk kokosolja
Garnering:
24 vita chokladknappar
4 knappar mörk choklad
12 röda non stop godis
24 horn av salta pinnar kringlor
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten minst 5 minuter.
Koka upp glykossirap, socker och vatten i en kastrull tills blandningen når 121 grader.
Under tiden vispar du ihop äggvitorna med maskin så du får ett fint fast skum.
När sockerblandningen blivit 121 grader varm (använd termometer), så häll över den i äggvitefluffet i en tunn stråle under vispning på maxhastighet. Vispa tills marängen svalnat och blivit ljummen.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull. De smälter på en gång i princip. Häll över gelatinet i den stora bunken med fluff under vispning, vispa hela tiden tills allt blandats.
Spritsa ut marängfluffet på de mjuka pepparkakorna och ställ in i kylen några timmar.
Smält chokladen och blanda ner kokosolja för att få den smidigare att arbeta med. Låt svalna. Doppa sedan ner toppen i choklad, låt stelna liiite och sätt dit ögonen, mulen och hornen. Sätter du dit de direkt är risken att de åker ner. Så vänta lite men inte tills det stelnat. Låt stelna till i kylen och servera.
Sååå söta och sååå poppis till alla;)
Kram