Fläskytterfilé med krämig sås
Fläskytterfilé med krämig sås, alltså HUR gott? Supergott säger jag och såsen blir fantastiskt god. Enkelt är det också då den nästan sköter sig själv. Testa du också, den perfekta middagen vilken dag som helst.
Fläskytterfilé med krämig sås
600-700g fläskytterfilé
Salt
Vitpeppar
1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1 msk soja
1 1/2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 krm sambal oelek (För styrkan på såsen)
1 msk vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn fläskytterfilén runt om i en stekpanna med smör tills den fått fin stekyta. Hacka lök och vitlök och bryn även det i pannan med smör gärna i samma stekpanna där du stekte köttet. Tillsätt sedan övriga ingredienser förutom vetemjölet. Koka upp till en sås och red av med vetemjöl om du önskar en krämigare konsistens på såsen. Jag brukar blanda lite vetemjöl med lite vatten och tillsätta under vispning tills jag fått en lagom tjock konsistens som jag gillar. Häll sedan såsen över fläskytterfilén och sätt in i ugnen ca 30-40 minuter. Innertemperaturen ska vara 65 grader på tjockaste stället i filén om du har en termometer.
Ta ut ur ugnen, låt vila några minuter och skiva upp köttet. Lägg sedan tillbaka i såsen.
Servera med tex rotfruktsklyftor i ugn som jag gjorde. De kan du ställa in bredvid köttet i ugnen, eller under om du har formen med köttet på galler.
Ugnsrostade rotfrukter:
Sötpotatis
Morötter
Potatis
Lök
Naturell rapsolja
Salt
Svartpeppar
Italiensk salladskrydda
Gör så här:
Skala sötpotatisen, skalet på morötterna och potatisen behåller jag på men det är en smaksak såklart. Lägg i en form eller på en plåt. Häll över naturell rapsolja och massera in lätt. Salta och peppra, jag brukar även strö på Italiensk salladskrydda. In i ugnen ca 45 minuter så du kan sätta in det lite innan köttet eller om du har det inne lite längre. Men det beror såklart på storleken på rotfrukterna. Vänd på dem någon gång under tiden.
Massa kramar
Följ mig mer än gärna på Instagram HÄR
Susanne
Fantastiskt gott! Jag och tonårssönerna älskade det!
Serverade fläskfilén med tagliatelle, haricot verts och plommonchutney. Vi lär göra detta fler gånger! 😋
victoriasprovkök
Åh vad roligt att ni gilla 💛