Nattjäst danskt rågbröd
Jag gillar grövre bröd och dessutom är de snäppet nyttigare med alla frön och grova mjöl. De har också en förmåga att klara sig rätt fint några dagar utan att de behöver frysas. I fredags gjorde jag en egen variant på det grova brödet Danskt rågbröd. Jag gjorde en nattjäst variant som kräver minimal arbetsinsats och det blev så gott! Brödet får en lite hårdare skorpa och mjukt inuti. Precis som ett rågbröd ska vara.
Nattjäst danskt rågbröd
6g färsk jäst
4 dl kallt vatten
3/4 dl mörk sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
4 dl grovt rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, bara 6 g behövs då degen jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan sirap, salt, solroskärnor, linfrö och grovt rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt till sist vetemjöl. Degen ska bli lite kletig så ta inte i för mycket mjöl. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa över natten ca 9 timmar.
På morgonen:
Lägg ett bakplåtspapper i en limpform och lägg i degen med en sked eller liknande, platta till lätt. Sätt in i ugnen ca 45 minuter-1 timma på 200 grader. Denna gången var det faktiskt min man som fick vakta brödet och han tog såklart inte tid på hur länge det var inne;) Men brödet ska vara ca 97-98 grader i innertemperatur. Låt svalna helt innan du skär i det. Sååå himla gott med färskost och avokado på.
Ha nu en superfin dag
Kram och du följ mig mer än gärna på Instagram HÄR där lägger jag upp massor av gott!
Rågbröd – Sweets by Hana
[…] lokala bageri men ville testa göra eget. Grundreceptet är från Victorias provkök hennes recept HÄR jag hade i ljussirap och lite blandade fröer och det funkade […]
Bettina
Det er i den grad godkendt!! Tusind tak for at dele opskriften. Som bosiddende udenfor Danmark savner jeg mit rugbrød og elsker at det smager godt uden surdej.
victoriaadmin
Åh så roligt att höra, massa kramar
Gunilla
Ska brödet bara jäsa över natten och inte när man lagt det i formen?
victoriasprovkök
Jag brukar jäsa det i formen medan ugnen går upp i värme
Richard
Varför inte ha degen i formen över natten?
victoriasprovkök
Då jäser det över…
Karin Marmander
Bakade brödet igår och det var fantastiskt gott. Snabbt och lätt var det också. Älskar tugget i det, solrosfrön o linfrön.
Nilla
Hej Victoria!
Har en fråga. Det ska långjäsa, är det i rumstemperatur eller är det i kylen?
Det här receptet verkar lättare än ett jag kört en tid,med skållad rågkross,så jag vill gärna prova det här snarast:-).
victoriaadmin
Hej det jäser i rumstemperatur
victoriaadmin
Vad roligt, tack 🙏
Nilla
Tack Victoria!
Då blir det brödbak under veckan:-).
Daniel Nilsson
Hej, jag testade att baka detta bröd igår. Det var så himla smidigt och blev riktigt gott.
Tack för ett bra recept!
Nilla
Tusen tack Victoria, för det här receptet!
Bakade det igår och det var både enkelt och så gott. Den här varianten av danskt rågbröd blir det självklara valet i fortsättningen när jag ska baka ett grövre bröd.
Birgitta
Men vilket supergott 🍞 bröd .Älskar det ,lättsamt att baka ,blir en favorit här hemma Tack för ett finfint recept.🤗👍🏼🌹